SPLOšNO

Ledena jama v Paradani

01.06.2020

Odpravimo se na virtualni sprehod do Paradane in Velike ledene jame v Trnovskem gozdu.

V projektu Interaktivni turizem za vse, ki je potekal v sklopu Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, podukrep 19.3.: priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja LAS, smo izdelali virtualni sprehod po Paradani v Trnovskem gozdu.

Paradana je vrtača ob vznožju Golakov, znana po Veliki ledeni jami. Pred stoletjem so tu kopali led in ga prodajali v Gorico in Trst, danes pa je področje naravni rezervat, pomemben zaradi značilne mikroklime s temperaturnim in rastlinskim obratom.

Hiter tehnološki razvoj nam lahko učinkovito pomaga pri spoznavanju kulturne in naravne dediščine tam, kjer je ta nedostopna, oziroma tistim uporabnikom, ki zaradi različnih omejitev ne morejo do nje. Velik napredek zadnja leta spremljamo na področju digitalizacije in pri vizualnih tehnologijah – predmete, kraje in podrobnosti resničnega sveta je dandanes mogoče natančno preslikati v digitalni, navidezni svet, in jih kot slike in video posnetke ponuditi tako rekoč komurkoli kjerkoli na svetu. Tehnologija navidezne resničnosti, virtual reality oziroma VR, je pri tem še posebej učinkovita: gledalec se s pomočjo posebnih očal skoraj dobesedno preseli v okolje, ki ga opazuje na sliki oziroma posnetku.

Virtualni obisk Paradane poleg 360 stopinjskega (VR) videa ponuja tudi interaktiven VR sprehod, video posnetke ter galerijo fotografij. Pot pod noge!

 

360-stopinjski VR video:

 

Virtualni sprehod:

 

Video:

 

 

 Projekt Interaktivni turizem za vse je potekal od 1. januarja 2019 do 31. do 30. junija 2020.

interaktivni turizem za vse 01