FOTOGRAFIJA

Fotografska veriga

04.03.2014

V Rotundi novogoriškega Slovenskega narodnega gledališča je od 3. do 17. marca na ogled razstava Fotografska veriga. Avtorji razstavljenih del so Nataša Grum, Sonja Jež, Tanja Ušaj, Simon Avsec in Aleksander Grum.

Razstava Fotografska veriga je skupno delo petih fotografov, ki so en mesec sodelovali v verižnem dopisovanju s podobami. Prvi v verigi je posnel fotografijo in jo poslal naslednjemu. Ta je imel štiriindvajset ur časa, da iz prejete podobe izlušči neko misel ali asociacijo in na osnovi te posname svojo fotografijo. To je prejel naslednji v verigi, in tako je steklo verižno pismo, v katerem so fotografi prejete podobe komentirali s svojimi fotografijami.

Rotunda SNG: Fotografska veriga (1)

Dopisovanje je neprekinjeno potekalo en mesec; nastalo je trideset fotografij. Dodatna zanimivost dopisovanja je bila tudi ta, da nobeden od fotografov vse do konca ni poznal celotnega rezultata – vsak je vedel le za fotografije, ki jih je prejel in seveda za svoje izdelke. Srečanje peterice po zaključenem dopisovanju in pregled vseh nastalih fotografij je bila izredno zanimiva izmenjava komentarjev in razlag, kako je kateri videl prejete slike in iz njih izluščil nadaljevanje fotografske verige.

Trideset fotografij, ki so nastale skozi dopisovanje, je raznolikih tako vsebinsko kot tehnično, in jim je na prvi pogled težko najti skupno rdečo nit. Ravno s tem pa gledalca vabijo k še pozornejšemu ogledu in k razmisleku, če bo tudi nevpleten opazovalec odkril podobne povezave, ki podobe nanizajo v smiselno členjeno verigo.

Rotunda SNG: Fotografska veriga (2) Rotunda SNG: Fotografska veriga (3)

Fotografska veriga in njen nastanek je bila 11. marca predstavljena tudi v oddaji Dopoldan in pol na frekvencah Radia Koper. Posnetek radijskega pogovora lahko poslušate tukaj.

 

Fotografska veriga

Avtorji: Nataša Grum, Sonja Jež, Tanja Ušaj, Simon Avsec, Aleksander Grum

Koncept: Aleksander Grum

Rotunda SNG Nova Gorica, 3.3. – 17.3.2014

Urnik: pon – pet: 8 – 19; sob: 8 – 12:30.